Долинська сільська територіальна громада Подільського району Одеської області
Одеська область, Подільський район

Заклад культури Долинської сільської ради (Григорівський БК ) прийняв участь в конкурсі Одеського обласного центру української культури ,,Вивчення та популяризації культури харчування нашої громади,,

Дата: 05.02.2024 09:56
Кількість переглядів: 39

Фото без описуВідділ освіти, культури, молоді та спорту Долинської сільської ради інформує:

заклад культури Долинської сільської ради (Григорівський БК ) прийняв участь в конкурсі Одеського обласного центру української культури ,,Вивчення та популяризації культури харчування нашої громади,,.

Фото без опису

Пшениця, жито й випечений із них хліб завжди символізували багатство, процвітання, успіх та достаток. Найбільш знаковим хлібом був коровай. У нього вкладали все найкраще й не шкодували сил. Вважалося, що воду для нього потрібно набрати з семи різних криниць, а борошно відсипати з семи різних мішків. Випікали з найкращого борошна, на вершковому маслі та яйцях.

Фото без опису

Доброю ознакою було те, що жінок для випікання короваю — коровайниць — сходилася непарна кількість, найкраще — сім. Заборонялося йти в коровайниці тим, хто обмивав покійників. Коли всі інгредієнти були зібрані, господарка замішувала тісто в спеціальній великій формі з хрестом. Жінка ретельно вмивалася, мила руки, пов’язувала на голову хустку. Заміс супроводжувала читанням молитов. Інші спостерігали та створювали святковий настрій, яким супроводжували виготовлення короваю.

Фото без опису

Фото без опису”Коровай — священний хліб, який має велике ритуальне значення і, без сумніву, жертовний характер”, — писав етнограф Микола Сумцов у книжці ”Хліб у обрядах і піснях” 1885-го.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь