Заклад культури Долинської сільської ради (Григорівський БК ) прийняв участь в конкурсі Одеського обласного центру української культури ,,Вивчення та популяризації культури харчування нашої громади,,
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Долинської сільської ради інформує:
заклад культури Долинської сільської ради (Григорівський БК ) прийняв участь в конкурсі Одеського обласного центру української культури ,,Вивчення та популяризації культури харчування нашої громади,,.
Пшениця, жито й випечений із них хліб завжди символізували багатство, процвітання, успіх та достаток. Найбільш знаковим хлібом був коровай. У нього вкладали все найкраще й не шкодували сил. Вважалося, що воду для нього потрібно набрати з семи різних криниць, а борошно відсипати з семи різних мішків. Випікали з найкращого борошна, на вершковому маслі та яйцях.
Доброю ознакою було те, що жінок для випікання короваю — коровайниць — сходилася непарна кількість, найкраще — сім. Заборонялося йти в коровайниці тим, хто обмивав покійників. Коли всі інгредієнти були зібрані, господарка замішувала тісто в спеціальній великій формі з хрестом. Жінка ретельно вмивалася, мила руки, пов’язувала на голову хустку. Заміс супроводжувала читанням молитов. Інші спостерігали та створювали святковий настрій, яким супроводжували виготовлення короваю.
”Коровай — священний хліб, який має велике ритуальне значення і, без сумніву, жертовний характер”, — писав етнограф Микола Сумцов у книжці ”Хліб у обрядах і піснях” 1885-го.