A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська сільська територіальна громада Подільського району Одеської області
Одеська область, Подільський район

За яких умов особу можуть звільнити від кримінальної відповідальності

Дата: 22.08.2023 09:06
Кількість переглядів: 42

 

🟩 В умовах повномасштабного вторгнення та безпринципної війни важко говорити про права громадян, проте надзвичайно важливо.

👆 Звертаємо увагу, що законодавство України визначає обставини, за яких особи можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності за діяння, скоєні під фізичним чи психологічним примусом.

 ⚖️ У Кримінальному Кодексі України є стаття 4️⃣0️⃣, яка покликана захистити людей, яких внаслідок фізичного примусу перетворили у «знаряддя» для злочину. 

✅ Норми закону передбачають зниження покарання або винесення пом'якшеного вироку за певних обставин, які свідчать про зменшення ступеня вини злочинця. 

❗️ Однак, зниження покарання чи пом'якшення вироку не є гарантією повного уникнення покарання.

📌 Тобто, звільнення від кримінальної відповідальності у такому випадку можливе, лише якщо особа внаслідок примусу НЕ могла керувати своїми діями і це доказово підтверджується. 

🔎Для цього судом призначається експертиза, метою якої є оцінка фізичного та/або психічного стану особи, в якому вона перебувала під час вчинення злочину. І якщо за результатами такої буде доведено, що особа могла керувати своїми діями і НЕ перебувала у стані крайньої необхідності — вона буде нести відповідальність згідно з законом.

❗️ Нагадаємо, що під фізичним примусом розуміється застосування до особи фізичного насильства: позбавлення волі, зв’язування, дії, що призвели до втрати свідомості, катування тощо, — метою яких є примус до протиправних дій або бездіяльності. 

ℹ️ Крайньою необхідністю ж, відповідно до статті 3️⃣9️⃣ ККУ, є заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам для усунення небезпеки, що безпосередньо загрожує особі чи охоронюваним законом правам цієї людини або інших осіб, а також суспільним інтересам чи інтересам держави, якщо цю небезпеку в даній обстановці не можна було усунути іншими засобами.

Тобто, якщо протиправна дія була вчинена внаслідок примусу та особа не могла керувати своїми діями, і це буде доведено, – вона звільняється від відповідальності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь