Долинська сільська територіальна громада Подільського району Одеської області
Одеська область, Подільський район

Увага! Ботулізм!

Дата: 04.08.2023 16:15
Кількість переглядів: 67

Фото без описуФото без опису

❗ За оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби, в Україні щорічно реєструються випадки захворювання на ботулізм. Так, протягом 7 місяців 2022 року спеціалістами  територіальних органів Держпродспоживслужби було взято участь у розслідуванні 49 випадків ботулізму з 54 постраждалими, двоє з яких померло. У 2023 році за аналогічний період – 35 випадків ботулізму з 41 постраждалим. Виникнення захворювання у половини потерпілих пов’язано з вживанням консервів домашнього виготовлення, у решти – риби копченої та в’яленої.

У 2023 році в Одеській області зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм з трьома постраждалими – мешканцями Одеси та Подільського і Одеського районів області. Всі хворі отримали лікування у КНП «Міська клінічна інфекційна лікарня» Одеської міської ради, де їм було введено протиботулінічну сироватку. Захворювання в двох випадках було пов’язано з вживанням рибної продукції та в одному – із вживанням м’ясної тушонки домашнього приготування.

🔴 Ботулізм – дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання, особливості перебігу якого призводять до ураження нервової системи, спинного і довгастого мозку та в результаті комплексу процесів – до розвитку гострої і прогресуючої дихальної недостатності. При відсутності належного лікування ботулізму у частих випадках настає летальний результат.

Ботулізм найчастіше виникає при вживанні продуктів домашнього консервування, а саме м’ясних, рибних, грибних та овочевих консервів, а також соленої, в’яленої та копченої риби, заражених збудником ботулізму –  𝗖𝗹𝗼𝘀𝘁𝗿𝗶𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗯𝗼𝘁𝘂𝗹𝗶𝗻𝘂𝗺. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, в яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Збудник ботулізму розмножується в анаеробному середовищі (середовище, в якому немає кисню), при цьому виділяє ботулінічний токсин, який не дуже стійкий до нагрівання і повністю руйнується при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин. Характерно, що спори 𝗖𝗹𝗼𝘀𝘁𝗿𝗶𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗯𝗼𝘁𝘂𝗹𝗶𝗻𝘂𝗺 знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживали в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

Важливо знати, що імунітет при ботулізмі не розвивається, тому на цю хворобу можна хворіти неодноразово.

◾ Симптоми ботулізму:

▪ порушення близького зору – людина не може читати текст, але добре бачить предмети;
▪ сильно виражена сухість у роті;
▪ важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
▪ підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
▪ запаморочення;
▪ короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).

◾ Вкотре наголошуємо, що для профілактики ботулізму, особливо в літній час, необхідно суворо дотримуватися не тільки санітарних норм приготування, але і зберігання продуктів:

▪ необхідно правильно термічно обробляти продукти (добре прожарювати, тушкувати і проварювати);
▪ у спекотний період року всі страви після охолодження необхідно ставити в холодильник, а найкраще – готувати їжу на один прийом для всієї родини;
▪ домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
▪ не вживати консерви при найменшій підозрі на їх недоброякісність, не використовувати продукцію зі здутих (бомбажних) банок;
▪ бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, тому що як технологія, так й рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
▪ не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
▪ купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.

‼ Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області закликає Вас бути обережними та берегти себе і свою родину! У випадку появи симптомів ботулізму слід негайно звернутися до лікаря!
__________________
📲 Підписуйтесь на наш 𝗧𝗲𝗹𝗲𝗴𝗿𝗮𝗺 👉 t.me/gudpsso. Там інформація з’являється раніше.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь