A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська сільська територіальна громада Подільського району Одеської області
Одеська область, Подільський район

Південноамериканська томатна міль. (Tuta absoluta Meyr.)

Дата: 05.06.2023 09:02
Кількість переглядів: 59

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Небезпечний шкідник для сільськогосподарських рослин родини пасльонових, особливо томатів, також баклажани, перець, бадилля картоплі та бур’яни родини пасльонових ушкоджує рослини з 33 ботанічних родин. Основною рослиною - господарем є томат.

Батьківщина шкідника - Південна Америка. Також зареєстрований в Африці, Європі, у тому числі Росії та південно-західній частині України (АР Крим і Одеська область).

Тривалість біологічного циклу розвитку шкідника становить 29-38 днів, залежно від кліматичних умов. При сприятливих умовах може дати до 13 поколінь за рік.

Самка відкладає до 260 штук яєць. До яйцекладки приступає на 3- й день після появи. Гусениці відроджуються через 4 - 5 днів та вгризаються в плоди, листки чи стебла. За той час, поки плоди дозріють, гусені встигають залишити їх і залялькуватися. За достатньої кількості їжі їх розвиток не припиняється в зимовий період, а може продовжуватися в сховищах де зберігаються кормові рослини.

Імаго томатної молі сіруватого кольору (можливі варіації від сріблистого до коричневато-розоватого кольору) із чорними симетричними плямами на передніх, вузьких крилах і довгими ниткоподібними вусиками на голові. Довжина тіла становить близько 6-7 мм. Розмах крил 8-12 мм.

Яйця кремово-жовтого кольору, мають овально-циліндричну форму, дрібні. Розташовуються, як правило, на нижній стороні листів.

Гусениці молодших віків білого або кремового кольору із чорною головою. У міру дорослішання колірне фарбування міняється, тіло здобуває зеленуватий або рожевий колір, а голова коричневий з характерним чорним обідком. Гусениця першого віку має довжину тіла близько 0,9 мм, старших віків 8-9 мм.

Гусениці шкідника можуть харчуватися на всіх частинах рослин томатів і ушкоджувати рослини на всіх стадіях росту. Вони утворюють великі міни на листах, вигризають довгі ходи в стеблах і пагонах, зелених плодах, викликаючи значні втрати врожаю, як у теплицях, так і у відкритому ґрунті.

Найчастіше ушкодження важко помітити. Іноді присутність шкідника визначають по "ошурках" та екскрементах, які гусінь залишила під чашолистками. Гусениць південноамериканської томатної молі можна знайти під чашолистками плодів томатів, та у галереях під шкуринкою плода. Ушкоджені плоди погано зберігаються, загнивають і втрачають товарну якість. Втрати врожаю можуть досягати 50-100%.

Розповсюджується з розсадою і плодами томатів у всіх фазах розвитку, також з пакувальним матеріалом, ґрунтом, інвентарем, рослинними рештками.

Південноамериканська томатна міль може акліматизуватися в південних регіонах України у відкритому ґрунті, в інших регіонах у закритому. Вантажі плодів з заражених зон країн розповсюдження шкідника підлягають інспектуванню в місцях розвантаження і розмитнення.

Для своєчасного виявлення варто проводити обстеження в період вегетації і зберігання плодів томатів та інших пасльонових культур. Застосовувати феромонні пастки для своєчасного виявлення шкідника.

При виявленні шкідника в живому стані необхідно провести знезараження або повернення партії. Хімічний контроль не ефективний, тому що ці шкідники живляться усередині плодів пасльонових культур. Необхідно застосовувати біологічні методи захисту.

Обов’язковим є знищення поживних решток та дотримання строків збирання урожаю.

 

Державний фітосанітарний інспектор Анатолій ДІДЕНКУЛ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь