Долинська сільська територіальна громада Подільського району Одеської області
Одеська область, Подільський район

Встановлення факту реєстрації шлюбу, який було укладено на тимчасово окупованій території України

Дата: 25.11.2022 13:49
Кількість переглядів: 120

Фото без опису

Шлюб - це добровільний, рівноправний сімейний союз жінки і чоловіка, саме так вказано в статті 51 Конституції України. Під час реєстрації шлюбу наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватись дошлюбними прізвищами. Зміна прізвища тягне за собою ряд обов'язкових правових наслідків, і в першу чергу це стосується необхідності заміни 📃документів після одруження.

🟩 У липні 2022 року до юристів Подільського бюро правової допомоги Подільський місцевий центр з надання БВПД звернулася пані Світлана, якій територіальний підрозділ ДМС України відмовив у заміні паспорта у зв’язку із зміною прізвища після одруження.

💬💬«У червні 2022 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) було зареєстровано мій шлюб із чоловіком та видано свідоцтво про шлюб. У моєму паспорті було проставлено відмітку про те, що паспорт підлягає обміну в місячний строк у зв`язку із зміною прізвища після реєстрації шлюбу.

Проте, у зв’язку із збройною агресією рф я з чоловіком була змушена виїхати із Херсону. На теперішній час ми проживаємо в місті Подільськ, оформили статус внутрішньо переміщених осіб, я вагітна і ми чекаємо народження первістка. Однак обмін паспорта, у зв’язку зі зміною прізвища під час реєстрації шлюб неможливий, оскільки відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Херсоні актовий запис про шлюб складено на паперових носіях та не внесено до Державного реєстру актів цивільного стану громадян тому що доступ до нього тимчасово припинено на окупованих територіях України у зв’язку із оголошенням воєнного стану», - повідомила юристам пані Світлана.

ℹ️У зв’язку із військовою агресією рф проти України та запровадженням на території України з 24.02.2022 року воєнного стану, задля забезпечення цілісності інформації та недопущення несанкціонованого доступу до відомостей, що містяться в державних інформаційних ресурсах, тимчасово було призупинено роботу окремих Реєстрів або можливість здійснення в них реєстраційних дій.

Тож, звернення до суду щодо встановити факт реєстрації шлюбу, який було укладено на тимчасово окуповані території України та подальше внесення його до Державного реєстру актів цивільного стану громадян це єдиний варіант, який надасть можливість пані Світлані вирішити своє питання щодо заміни паспорта.

Уповноважили для надання правової допомоги юристку Христину Россяєву, яка ознайомилась з наявними у клієнтки документами та ✍🏻 підготувала заяву про встановлення факту реєстрації шлюбу.

З’ясувавши зміст заявленої вимоги, вивчивши матеріали справи, враховуючи інтереси заявниці та відсутність заперечень з боку зацікавлених осіб, суд ⚖️ задовольнив вимоги заявника та встановив факт реєстрації шлюбу.

💬«Діяльність державних органів влади України, в тому числі органів державної реєстрації актів цивільного стану України припинена та фактично не здійснюється на тимчасово окупованій території. Тож, встановлення факту реєстрації шлюбу на тимчасово окуповані території має для заявниці юридичне значення, оскільки надасть їй право отримати свідоцтво про шлюб в органах державної реєстрації актів цивільного стану на території України, яка контролюється державними органами, що є загальною передумовою визначення правового статусу громадянина у сфері шлюбно-сімейних правовідносин, так як інший спосіб отримати відповідний документ не можливо з незалежних від неї об`єктивних обставин», - коментує Христина Россяєва.

🟢Справа: № 505/2618/22

👉З рішенням суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/106894477


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь