A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська сільська територіальна громада Подільського району Одеської області
Одеська область, Подільський район

Про встановлення факту смерті на окупованій території та в зоні бойових дій

Дата: 25.11.2022 13:47
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

Бойові дії спричинені збройною агресією рф проти України мають чимало негативних наслідків, серед яких і смерть близьких людей. Окрім болю втрати, близькі загиблих громадян надалі можуть опинитися у ситуаціях, коли оформлення належних документів стає суцільним випробуванням через те, що особа померла або загинула на тимчасово окупованій території України.

Саме про процедуру встановлення факту смерті на окупованій території та в зоні бойових дій розповідала фахівчиня Ананьївського бюро правової допомоги Подільський місцевий центр з надання БВПД Ірина Юраш для безробітних та ВПО, які перебувають на обліку в Ананьївській районній філії Одеського обласного центру зайнятості.

✅На підконтрольній території України працюють усі державні органи, тому процедура реєстрації смерті померлих осіб тут залишається незмінною, тож єдиний крок який потрібно вчинити родичам померлого це звернутися до органів ДРАЦС.

А от тим, чиї близькі загинули на окупованій території або в зоні бойових дій доведеться спочатку отримати офіційну ❌ відмову у реєстрації факту смерті від органів ДРАЦС, а вже потім звертатися до суду за отриманням рішення про встановлення факту смерті людини.

Присутніх було поінформовано про те:

✔️які органи проводить державну реєстрацію смерті та за яких підстав;

✔️у яких випадках можлива в державній реєстрації смерті;

✔️хто може подати заяви про встановлення факту смерті на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України;

✔️які документи необхідно додати до заяви про встановлення факту смерті;

✔️протягом якого строку розглядають справи про встановлення факту смерті та які подальші дії родичів після отримання рішення суду на руки.

ℹ️На останок юристка зауважила, що родичі померлого або їхні представники для підтвердження факту смерті особи, яка померла на тимчасово окупованій території України, мають право звернутися до будь-якого місцевого ⚖️ суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника. Також заявники по даним категоріям справ звільняються від сплати судового збору.

🟢Як отримати безоплатну правову допомогу

📌Зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

📌Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

📌Юристи працюють на лінії щодня: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 19:00; субота, неділя з 09:00 до 18:00.

📌Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь