Долинська сільська територіальна громада Подільського району Одеської області
Одеська область, Подільський район

Як підготувати плодові дерева до зими

Дата: 28.10.2022 10:31
Кількість переглядів: 147

Фото без опису

Плодові дерева, формуючи врожай, витрачають дуже багато поживних речовин. Крім того, протягом вегетації їх могли пошкоджувати шкідники та уражувати хвороби. Тому підготовка дерев до зими включає проведення підживлення, обробку від зимуючих стадій шкідників та хвороб, а також обрізку, захист від гризунів, вологозарядний полив. Усі ці заходи необхідні рослинам для того, щоб добре пережити несприятливі погодні умови. 

    Обрізка дерев на зиму, зокрема яблунь, груш, слив, необхідна для того, щоб видалити сухі, зламані чи підгнилі частини крони. Обрізають яблуні, груші, сливи, коли листя з дерева вже опало. Проводити процедуру варто, доки температура повітря знаходиться на позначці вище 00С. Якщо ж несподівано прийшли морози, не рекомендується проводити обрізку, адже рани не встигнуть зажити, в результаті чого гілки підмерзнуть і можуть загинути. Санітарну обрізку вишні, абрикосу, персика також проводять восени для того, щоб підготувати дерева до зимівлі.

    Осіннє підживлення дерев проводять коли вже повністю зібрано врожай. Під плодові вносять фосфорно-калійні добрива. Вони потрібні для підтримання правильного обміну речовин.  До весни у ґрунті вони набувають для рослин більш доступної форми.

      Із настанням морозів земля промерзає, коріння фактично не постачає вологу, а морозне повітря висушує тканини рослин. До приходу тепла багато таких дерев просто не доживе. Тому сад восени потребує однієї важливої процедури — вологозарядкового поливу. Основне завдання такого поливу — як слід промочити ґрунт під кожною рослиною. Деревам восени проводять вологозарядковий  полив, коли вулична температура триматиметься на позначці 1-3 °C. Що стосується норм поливу, вони залежать від культури та віку рослини. Наприклад, дорослій яблуні потрібно 50-60 л на 1 кв.м. пристовбурного кола, а молодим зернятковим культурам — 35-40 л на 1 кв.м. Кісточкові культури поливають із розрахунку 35-50 л на 1 кв.мВологозарядковий  полив не потрібен, якщо у регіоні йшли часті й рясні осінні дощі. Не проводять такий полив на збитих ґрунтах зі щільною структурою, а також на ділянках, де ґрунтові води залягають близько.

     Захист саду восени включає також заходи, які убезпечують рослини від пошкоджень гризунами. Особливо страждають від зайців та мишей молоді саджанці. Найпростіший спосіб захистити дерева від гризунів — обмотати стовбури укривним матеріалом. Для цього використовують мішковину, ялинове гілля, спанбонд, залізну сітку тощо. Огортають дерева таким матеріалом на висоту до 1 м. Використовувати проти гризунів можна і різноманітні принади згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів  дозволених до використання в Україні» та «Доповнень до Переліку».

     Обкопування дерев восени — це важливий етап догляду за рослиною. У пристовбурному колі часто ростуть бур’яни із сильною кореневою системою або ж зимують шкідники. Під час осіннього перекопування є шанс їх позбутися. Перед тим, як проводити перекопування, потрібно прибрати підгнилі плоди, які опали, листя та гілки. 

Зазвичай осіннє перекопування пристовбурних кіл поєднують із внесенням добрив. Після того, як внесли добрива та перекопали землю, її можна замульчувати. У якості мульчі можна використати тирсу з листяних дерев, сіно та інше.

     Побілкою варто зайнятися після збору врожаю, коли всі інші підготовчі роботи на деревах вже завершені. Білити дерева можна з кінця жовтня або з початку листопада до середини грудня, орієнтуючись на погоду .Зазвичай термін обирають за прогнозом погоди: потрібно декілька сухих, погожих, сонячних  днів підряд з температурою повітря від +5°С вдень, за тиждень-півтора до справжніх морозів. Перші морозні ранки – зручний орієнтир.
 Побілку часто вважають виключно засобом захисту дерева від шкідників, що зимують у корі. Та вона не просто створює бар’єр, що заважає комахам, а є комплексним способом захисту дерев від: сонячних опіків у другій половині зими та ранньою весною; морозобоїн, які виникають внаслідок різкого охолодження деревини, контрасту денних та нічних температур; небезпечних, часто висушуючих гілочки повністю зимових вітрів; обледеніння кори; гризунів. 

Для цієї мети застосовують безліч різноманітних сумішей - від вапна до складних складів, включаючи інсектициди і фунгіциди. Для захисту від грибкових захворювань майже завжди додають в гашене вапно розчин мідного купоросу.   У суміш для побілки дерев додають речовини, що сприяють кращому прилипанню до кори: - господарське мило; - клей ПВА; - звичайний клей для паперу;

    Осіння обробка саду не менш важлива, ніж весняна, бо якщо не знищити комах, які залишилися на зимівлю, вони навесні відкладуть яйця і завдадуть величезної шкоди. Те ж саме, можна сказати й про збудників хвороб

Обробка саду залізним купоросом восени допоможе викорінити такі хвороби як парша, борошниста роса, різні гнилі, мохи та лишайники. Цим препаратом обробляють і підгодовують плодові дерева, такі як яблуні, сливи, вишні та персики. Після обробки рослини отримують багато корисних мікроелементів і залізо.

Доза внесення препарату залежить від стану дерев. Якщо дерева під час сезону уражувались будь-якими хворобами, то норма внесення залізного купоросу становить 400-500 г на 10 л води, а якщо рослини не хворіли — буде досить розвести 200-300 г на 10 л води.

Простий і ефективний засіб для боротьби зі шкідниками, які зимують на гілках і в корі дерев. Також обробка саду сечовиною восени у великій дозі допоможе знищити всіх збудників хвороб, які важко викорінюються. Таким чином, карбамід одночасно є хорошим фунгіцидом і інсектицидом.

Доза внесення залежить від стану саду до осені: якщо дерева не хворіли влітку, їх обробляють сумішшю з 300 г і 10 л води, а якщо хворіли — беруть 500-700 г карбаміду на 10 л води.

ВажливоСечовина — це азотне добриво, яке може спровокувати ріст пагонів, тому обробку проводять перед самими морозами.

Для підвищення ефективності засобу рекомендується змішувати карбамід з залізним купоросом. Дана бакова суміш готується з розрахунку 300-500 г сечовини та 200-500 г залізного купоросу розбавлені в 10 л води.

Бордоська суміш-суміш з мідного купоросу і вапна. Вона допомагає в боротьбі з паршею, борошнистою росою, моніліозом і різними плямистостями.

Бордоську суміш можна купити готовою, або зробити самому. При самостійному виготовленні її називають бордоською рідиною. Обробка саду восени проводиться 3%-вим розчином. Для його приготування потрібно взяти 300 г мідного купоросу і розвести в 5 л теплої води. Потім в окремій місткості розчинити 400-450 г вапна в 5 л води. Після влити тонким струменем розведений купорос в розчин вапна.

    Осінь - це той період, від якого безпосередньо залежить якість і кількість врожаю на наступний рік. Усі заходи з підготовки дерев до зими потрібно провести, щоб максимально підготувати їх до несприятливого періоду. Так деревам буде легше пережити холоди, щоб навесні знову вступити в активну фазу росту і плодоношення.

 

Державний фітосанітарний інспектор 

ГУ Держпродспоживслужби в Одеській обл.                 Тетяна КРАВЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь