A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Одеська область, Подільський район

Заходи боротьби з комірними шкідниками

Дата: 24.06.2022 13:14
Кількість переглядів: 137

Найпоширеніші та найнебезпечніші шкідники зерна та зернової продукції в Україні: комірний і рисовий довгоносики, великий і малий хрущаки, гороховий і квасолевий зерноїди, зерновий точильщик, рудий коротковусий і суринамський борошноїди, зернова міль, млинова та південна комірна вогнівки, борошняний кліщ, хатня миша, сірий та чорний пацюки.

Всім цим шкідливим організмам властиве бурхливе розмноження внаслідок високої плодючості, відсутності діапаузи у більшості видів. Так, науковці дослідили, що в лабораторних умовах дві пари жуків комірного й рисового довгоносиків у зерні пшениці за дев’ять місяців розвитку дають потомство, відповідно, 6211 і 7978 особин.

Комірні шкідники дуже ненажерливі. Потомство однієї самки млинової вогнівки за чотири місяці розвитку знищує 17,5 кг борошна, а одного комірного довгоносика - один кілограм зерна пшениці за рік. Крім того, шкідники забруднюють його продуктами своєї життєдіяльності. Заражене шкідниками борошно склеюється в грудочки, ущільнюється, в ньому підвищується температура й вологість. Воно змінює колір, запах і смакові якості. Масова їх наявність може призводити до надмірної вологості й нагрівання в зерні, утворення цвілі. Пошкоджене зерно може втратити вагу від 24% до 50%.

Шкодочинність комірних шкідників дуже висока, тому до підготовки складських приміщень для зберігання нового врожаю необхідно віднестись відповідально.

Заходи боротьби з шкідниками запасу поділяють на профілактичні та винищувальні.

Профілактичні або запобіжні - спрямовані на запобігання зараженню шкідниками запасу. Це насамперед заходи, які перешкоджають проникненню шкідників у сховища, додержання правил приймання, розміщення, переробки та перевезення зерна.

Винищувальні заходи поділяють на дві групи – дезинсекції (знищення комах та кліщів різними методами) і дератизація (знищення гризунів).

Профілактичні заходи захисту хлібних запасів мають бути пріоритетними. Важливими запобіжними (профілактичними) заходами вважаються:

доведення до відповідних технічних і санітарних вимог зерносховищ тривалого зберігання зерна й зернопродуктів;

збирання врожаю за оптимальної вологості, очищення від насіння бур’янів та інших домішок, сортування й просушування зерна до вологості 13%, а за підготовки до тривалого зберігання — на 1–1,5% нижче (за оптимальної вологості зерна шкідники розвиваються, за нижче мінімальної вони не зможуть розмножуватися й шкодити);

зберігання зерна нового врожаю окремо від минулорічного, насіннєвого - від продовольчого й фуражного;

підтримання в сховищах температури та вологості відповідно до технологічних вимог, інструкцій та пори року;

за систематичного дистанційного контролю температури зерна використовувати штучне зниження її до мінус 5-10°С, що забезпечує знищення шкідників і збільшення тривалості зберігання зерна;

дотримання карантинних заходів під час роботи в кількох складських приміщеннях;

використання спеціального обладнання та засобів для роботи в зерносховищах (скребки, килимки, віники, трапи для переходу по зерну);

виявлення осередків шкідників, які потрібно першочергово знищувати, за допомогою феромонних чи клейових пасток.

Вчасні та якісні обстеження з метою виявлення зараженості зерна і зерносховищ шкідниками, своєчасно проведені профілактичні заходи можуть попередити застосування  винищувальних заходів і вберегти зернопродукцію від заселення й пошкодження шкідниками.

Зернопродукти, які  зберігаються протягом тривалого часу, потрібно обстежувати регулярно. Обстеженню на наявність шкідників підлягають зерно, тара, стіни, підлога, її шпарини, інші місця сховища. Постійний моніторинг шкідників – обов’язковий захід для забезпечення ефективного контролю, що є основою отримання продукції високої якості.

Важливо знати, що на життєдіяльність комірних шкідників істотно впливає температурний режим. Кожен вид комах і кліщів проявляє активність лише у визначених межах температур. Встановлено, що оптимальний температурний діапазон для розвитку більшості шкідників хлібних запасів перебуває у межах 18–32 С. Тривалі мінусові і мінімальні позитивні температури стримують їх розвиток і розмноження. У зерні, яке охолоджене до нижніх температурних порогів, не відбувається наростання чисельності комах та кліщів і вони поступово гинуть. В таких умовах можна зберігати зерно і без дезінсекції.

При виявленні в зерні або зернопродуктах комірних шкідників, чисельність яких перевищує економічний поріг шкодочинності та створюються сприятливі умови для розмноження, необхідно негайно вживати спеціальні винищувальні заходи.

Провідну роль у боротьбі зі шкідниками зернових запасів відіграє хімічний метод, який включає вологу і аерозольну дезінсекцію, фумігацію. При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі зі шкідниками запасів, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

 

Провідний фахівець відділу контролю у сфері 

насінництва та розсадництва управління фітосанітарної

 безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва 

Головного управління Держпродспоживслужби 

в Одеській області                                  Сергій Антонюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь