Долинська сільська територіальна громада Подільського району Одеської області
Одеська область, Подільський район

Стаття на тему: "Західний квітковий трипс"

Дата: 06.04.2022 09:35
Кількість переглядів: 361

 Фото без опису

Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.) – багатоїдний шкідник, пошкоджує більше 250 видів рослин з понад 65 родин. Західний квітковий трипс в широкому масштабі уражує багато культур закритого та відкритого ґрунту.

Його личинки та дорослі особини живляться на плодових культурах (абрикосі, персику, сливі, нектарині тощо); овочевих (томатах, огірках, солодкому перці, гороху); квіткових (трояндах, гвоздиках, хризантемах, герберах, гладіолусах), висмоктуючи клітинний сік рослин.

Фото без описуФото без опису

 

Імаго дуже дрібні (0,9-1,58 мм), мають колюче-сисний ротовий апарат, дві пари прозорих крил, оторочених війками. У стані спокою крила складаються на спині вздовж тіла комахи. Основний колір тіла бурштиновий - від жовто-коричневого до темно-коричневого. Самці завжди світліші, веретеноподібні з вузьким черевцем. Основні щетинки на тілі завжди темно-коричневі. Взагалі колір комахи досить мінливий, залежно від пори і умов року він варіює від жовтого до коричневого. Антени 7-сегментні. Ноги світлі. Повний цикл розвитку від яйця до імаго триває в середньому 30 днів і залежить від умов навколишнього середовища.

Трипси висмоктують сік, поїдають пилок і нектар рослин. Таке живлення приводить до розповсюдження пилку, запилення квіток, та передчасного їх в'янення. Яйця, відкладені ними у тканини пелюсток, викликають на квітках ефект "гусячої шкіри".

Інтенсивність пошкодження залежить від фази розвитку рослин. При живленні на бруньках до початку їх розпускання, спостерігається деформація листків. Основна ознака - знебарвлення кінчиків верхніх листків рослин та "плямистість з ореолом" - маленький чорний рубець, оточений білуватою плямою. Ознаками зараженості рослин є поява сріблястого забарвлення, локальна деформація, ріст коричневих наростів неправильної форми, особливо на листках декоративних рослин. Пошкоджуючи овочеві культури, трипси зменшують їх продуктивність. Західний квітковий трипс є переносником вірусу плямистого в'янення томатів та вірусу смугастості тютюну. Накопичувати віруси здатні лише німфи. Трипси здатні ховатися в нерозпущені бутони та пазухи листків, та захищати яйця епідермісом рослини-господаря.

Розповсюджується трипс у всіх стадіях розвитку при перевезенні заселених імаго, яйцями чи личинками квітів, овочів та інших пошкоджуваних рослин або в ґрунті вазонних культур, торфі. Необхідно здійснювати постійний фітосанітарний контроль приватних і державних тепличних господарств, куди завозиться імпортна розсада овочів, квітів та інший садивний матеріал. З карантинних заходів головним є фітосанітарний контроль імпортного зрізу квітів та горщикових культур, як основних розповсюджувачів шкідника. В  зв’язку з тим, що трипс веде прихований спосіб життя і його складно виявити при огляді вантажів рослинного походження, єдиним надійним заходом, який не допускає завезення шкідника в країну є обстеження впродовж вегетаційного періоду місць вирощування рослин, які повинні бути вільними від шкідника.

 

Державний фітосанітарний інспектор Анатолій ДІДЕНКУЛ

 

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь