A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська сільська територіальна громада Подільського району Одеської області
Одеська область, Подільський район

«Про соціальний захист внутрішньо переміщених осіб та додаткові соціальні гарантії за їх розміщення»

Дата: 24.03.2022 09:42
Кількість переглядів: 155

 

Уряд розпочавмасштабну програму Президента України з допомоги українцям, які вимушено покинули свої домівки через бойові дії.

Три основні напрямки зазначеної програми – це отримання коштів переміщеними особами, робота та житло для таких категорій громадян.

Механізми реалізації цих напрямків вже затверджені Урядом.

Ознайомитись з ними можна на Урядовому порталі. А що стосується обліку та виплат ВПО на сайтах та офіційних сторінках Міністерства соціальної політики України, Національної соціальної сервісної служби України та Департаменту соціальної та сімейної політики обласної військової адміністрації.

Питання обліку внутрішньо переміщених осіб врегульовано постановою КМУ від 13.03.2022 № 269 «Про внесення змін до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи».

Люди, які після введення воєнного стану 24 лютого 2022 року перемістились з регіонів, де ведуться активні бойові дії, мають право на отримання довідки внутрішньо переміщеної особи.

Якщо раніше за отриманням довікди можна було звернутисьлише до органусоціального захисту населення РДА та міст обласного значення, то тепер людина за довідкою зможе звернутись до уповноваженої особи громади, ЦНАПу.

Уповноважена особа територіальної громади/ЦНАПу після реєстрації заяви формує електронну справу з використанням інформаційних систем Мінсоцполітики «Соціальна громада» для включення інформації до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

В подальшому також передбачена можливість подавати звернення про включення інформації до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб через Портал Дія.

Наразі здійснюється доопрацювання інформаційних систем для реалізації цих механізмів.

Порядок надання допомоги затверджений постановою КМУ від 20.03.2022 № 332. Також зазначеною постановою затверджено порядок використання коштів держбюджету для надання допомоги на проживання переміщеним особам.

Допомогу отримають люди, які перемістилися з тимчасово окупованої території у Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, а також з територій активних бойових дій, які визначені в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204, і отримали довідку про перебування на обліку внутрішньо переміщених осіб.

Допомогу автоматично, без додаткового звернення, отримають також внутрішньо переміщені особи, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505.

Ті люди, які є «повторними» переселенцями, і змушені кидати свої домівки вдруге, вони також отримають допомогу на проживання.

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на весь період введення воєнного стану плюс однин місяць після його припинення чи скасування.

Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану.

Виплата допомоги внутрішньо переміщеним особам не здійснюється за ті місяці, у яких вони відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505 отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Для отримання допомоги необхідно:

стати на облік як внутрішньо-переміщена особа та отримати відповідну довідку

подати заяву на отримання допомоги на проживання

Заяву можна подати до:

структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад,

уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради

або центру надання адміністративних послуг.

Допомога надаватиметься у таких розмірах:

• для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень на місяць

• для інших осіб – 2000 гривень на місяць.

Виплата допомоги здійснюється через Ощадбанк на банківський рахунок (за стандартом IBAN), який отримувач вказав у заяві на допомогу.

Також після необхідних доопрацювань подати заяву можна буде через програмні засоби Порталу Дія. Механізм також прописаний у вищезазначеній постанові.

При заповненні в електронному вигляді форми заяви через портал Дія отримуються або підтверджуються відомості із:

Єдиного державного демографічного реєстру (про стать особи, дату та місце народження, серію та номер, дату та суб’єкт видачі паспорта; адресу та дату зареєстрованого місця проживання)

Відомчої бази ДМС (про стать особи, дату та місце народження, серію та номер, дату та суб’єкт видачі паспорта)

Електронного пристрою про геолокацію особи на момент подачі заяви

Є-свідоцтва про народження дитини.

Орієнтовно доопрацювання порталу Дії буде завершено до кінця місяця.

Головним розпорядником є Мінсоцполітики.

Бюджетні кошти будуть спрямовуватись АТ «Ощадбанк» для перерахування коштів на банківський рахунок ВПО.

За розміщення переміщених осіб в державному бюджеті передбачені кошти на відповідну компенсацію. Компенсації двох видів.

Механізми їх отримання визначені в постановах Кабінету Міністрів України від 11.03.2021 № 261 та від 19.03.2022 № 333.

Компенсації власникам жилих приміщень приватного житлового фонду за кожного розміщеного переселенця.

Компенсація надається фізичним особам – громадянам України, які є власниками жилих приміщень і безоплатно розміщують в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб.

Власники самостійно або виконкоми міських, сільських, селищних ра вносять інформацію про доступні місця розміщення до веб-ресурсу «Прихисток», таким чином формується реєстр таких місць в адміністративно-територіальній одиниці.

Власник житла не пізніше наступного дня подає до відповідної ради заяву та інформацію про розміщення ВПО (по кожній особі)

Також у п’ятиденний термін після закінчення звітного місяця подає до органу місцевого самоврядування заяву на компенсацію.

В свою чергу орган місцевого самоврядування подає заяву обласній військовій адміністрації, а обласна адміністрація узагальнену інформацію та пропозиції на фінансування надає Мінрегіону.

Мінрегіон готує рішення КМУ про виділення коштів з державного бюджету (зокрема з резервного фонду).

Розрахунок компенсації також визначений у постанові. Сума за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 грн. (в середньому в місяць 450 грн. за одну розміщену особу).

Компенсації місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг під час розміщення переселенців у будівлях комунальної власності.

Компенсація надається на оплату послуг:

Теплопостачання

Водопостачання та водовідведення

Вивезення побутових відходів

Постачання та розподілу газу

Постачання та розподілу електроенергії

Придбання, вугілля, дров, пелет, інших видів палива для опалення будівель.

Для отримання компенсації заклади, установи, підприємства які розміщують переселенців забезпечують оплату комунальних послуг, після чого відповідні органи місцевого самоврядування подають обласній військовій адміністрації заяву на отримання компенсації. Обласна адміністрація в свою чергу надає узагальнену інформацію Мінрегіону для виділення фінансування. Мінрегіон готує рішення КМУ про виділення коштів з державного бюджету (зокрема з резервного фонду).

Компенсація роботодавцю витрат на оплату праці за працевлаштування.

Компенсація надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу за таких умов:

Работодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Розмір заробітної плати за повністю виконану місячну норму не може бути нижче мінімальної заробітної плати (сьогодні 6500 грн)

Подання в установленому порядку податкової звітності за 4 квартал 2021 року або річної звітності за 2021 рік.

Компенсація витрат надається у розмірі 6500 грн щомісяця за кожжну працевлаштовану особу.

Для отримання компенсації работодавець через 5 днів після працевлаштування подає до центру зайнятості заяву на компенсацію витрат:

в електронній формі через портал Дія (створити особистий електронний кабінет, заповнити, підписати та подати заяву, якій вказати найменування юрособи або ФОП, данні про працевлаштованих, ідентифікаційний код, дані про документ, що підтверджує працевлаштування та інші документи, визначені постановою).

в паперовому вигляді особисто до ЦЗ (заява, копія наказу про працевлаштування, документ, що підтверджує працевлаштування на умовах, передбачених п. 2 Порядку; відомості про працівників, які є застрахованими особами; копія довідки про взяття на облік ВПО).

Рішення про надання або відмови у наданні компенсації приймається регіональним центром зайнятості.

Директор Департаменту

соціальної та сімейної політики

обласної військової адміністрації Тетяна ДЕМЕНТЬЄВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь