A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська сільська територіальна громада Подільського району Одеської області
Одеська область, Подільський район

Охорона праці при роботі з пестицидами та агрохімікатами

Дата: 21.02.2022 13:48
Кількість переглядів: 249

Пестициди та агрохімікати широко увійшли в практику рослинництва. Вони забезпечують отримання та збереження високих урожаїв. Але необережне їх використання може завдати величезної, часто непоправної шкоди не лише працюючим з ними особам, але й іншим людям, тваринному й рослинному світу, ґрунту, атмосфері.

     Для уникнення можливого негативного впливу пестицидів та агрохімікатів на людину і навколишнє середовище необхідно суворо дотримуватися  охорони праці при роботі з ними. 

 Відповідальність за охорону праці покладають на керівників господарств. Безпосередніх організаторів робіт із захисту рослин добирають з осіб, що мають досвід роботи і спеціальну освіту.

Особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, повинні отримати допуск (посвідчення) на право роботи пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами. Допуск видається Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області терміном на 1 рік. Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами, що проводиться щорічно за спеціальною програмою та медична книжка за висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я.

  Керівник роботи зобов'язаний познайомити осіб, що залучаються до роботи з пестицидами, з їхньою характеристикою, особливостями дії на організм людини, засобами застереження, виробничої і особистої гігієни, дати інструктаж із техніки безпеки, ознайомити із заходами надання першої долікарської допомоги при отруєнні пестицидами.

До роботи з пестицидами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні і жінки годувальниці, а також особи, що мають медичні протипоказання (різні види хронічних захворювань, викладені у спеціальному переліку). 

Завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення (сільські та селищні ради, ОТГ), власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Тривалість робочого дня при роботі з високотоксичними пестицидами - 4 год. (з доопрацюванням 2 год. на роботах, що не пов’язані із пестицидами), із менш токсичними -6 год. 

Особи, що виконують роботи, пов'язані з контактом із пестицидами, обов'язково повинні користуватися засобами індивідуального захисту.

При всіх видах робіт з пестицидами керівник робіт стежить за станом і самопочуттям працюючих. При першій скарзі працюючого він зобов’язаний звільнити його від подальшої роботи і надати першу допомогу, викликати лікаря.

Працюючі з пестицидами повинні суворо дотримуватися правил особистої гігієни. Під час роботи забороняється їсти, пити, курити, знімати засоби індивідуального захисту. Усе це можна робити на спеціально обладнаному майданчику після ретельного миття рук, порожнини рота і носа.

Пестициди необхідно застосовувати лише у разі необхідності, дотримуючись регламентів, рекомендованих "Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні ",  Доповненням до переліку та повинно здійснюватись тільки у відповідності з державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98  «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

При обробці поля пестицидами необхідно уважно стежити за роботою машин, якістю обробки. Не допускати огріхів, подвійних обробок, перевитрат препаратів та ін.

У зв’язку з широким використанням пестицидів у приватних господарствах при їх застосуванні потрібно також дотримуватися вимог, що містяться у "Переліку  пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні " та Доповнення до переліку. Купувати  необхідно тільки ті препарати, які дозволені для роздрібного продажу населенню. Застосовувати препарати у приватному секторі, які не вказані у "Переліку... "та Доповненні до переліку, категорично забороняється. При придбанні пестицидів для приватного сектора слід дотримуватися розрахунків їх потреби, не створювати запасів. У разі їх залишків дуже важливо дотримуватися безпеки зберігання в домашніх умовах. Їх треба зберігати у нежилих приміщеннях, під замком у недоступних для дітей місцях. Для обробки рослин на присадибній ділянці потрібно користуватися ранцевим обприскувачем, а також засобами індивідуального захисту.

 

Державний фітосанітарний інспектор

ГУ Держпродспоживслужби

в Одеській обл.                                   Тетяна Кравченко

тел.0682690431

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь