A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська сільська територіальна громада Подільського району Одеської області
Одеська область, Подільський район

Восени посівам озимому ріпаку завдає значної шкоди широкий спектр шкідливих організмів. Пошкодження, що спричинені шкідниками, негативно впливають на ріст і розвиток рослин ріпаку та суттєво можуть знизити його успішну перезимівлю. Пошкоджені рослин

Дата: 23.09.2021 11:00
Кількість переглядів: 1075

Одним із найнебезпечніших шкідників озимого ріпаку є ріпаковий пильщик. В поточному році склалися сприятливі умови для розвитку цього шкідника. Він масово з’являється з настанням прохолодної погоди, особливо при високій вологості повітря. На посівах озимого ріпаку в господарствах Одеської області проходить літ імаго та фіксується відродження несправжніх гусениць ріпакового пильщика ІІ покоління. Шкідником заселено 5% площі, пошкоджено 1-2% рослин у слабкому ступені. Середня чисельність 0,5-1 екз./рослину.

Доросла комаха яскраво-помаранчевого кольору з чорною головою і вусиками, темними плямами і двома парами прозорих, жовтуватих біля основи крил. Довжина тіла 7-8 мм.

 Шкоди посівам завдає несправжньогусениця завдовжки 20-25 мм, в якої 11 пар ніг, тіло поперечно-зморшкувате, брудно-зелене без шипів і щетинок, по спині та боках проходять поздовжні синьо-бурі смуги. Розвиток несправжньогусениць залежно від погодних умов, триває 25-40 діб. За цей час вона проходить 6 віків.

Несправжні гусениці ріпакового пильщика харчуються листям, спочатку скелетують, а потім грубо об’їдають, залишивши лише жилки. Пошкоджені рослини нерідко гинуть, що призводить до зрідження чи повної загибелі посівів. Активність живлення підвищується за сухої та теплої погоди, хоча несправжні гусениці старших віків шкідника витривалі також і до нічних заморозків. Навіть за температури повітря -10 С вночі та +70 С вдень вони здатні продовжувати живлення. ЕПШ несправжніх гусениць ріпакового пильщика – 1-2 екз. на рослину або 2-3 екз. на кв.м.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь